Jdi na obsah Jdi na menu
 


Statistické ohlédnutí za rokem 2015

Za rok 2015 jednotka zasahovala celkem u rekordních 248 událostí v katastru Mohelnice a místních částí, stejně jako v obcích přilehlých ORP Zábřeh, Moravská Třebová, Uničov a Litovel. Z toho se v 59 případech jednalo o požár, 53 bylo dopravních nehod, 130 technických zásahů a 6 úniků nebezpečných látek. Mezi rozsáhlejší zásahy patřily zejména letní požáry lesů a polních porostů, požár skoro 10 tun uhlí ve sklepě v Polici, požár lokomotivy mezistátního rychlíku, nehoda náklaďáku s dodávkou s vyproštěním dvou osob, z nichž jedna utrpěla zranění neslučitelná se životem nebo nehoda dvou osobních vozů na nájezdu na silnici I/44 se smrtelnými zraněními dvou osob, dále několik smrtelných úrazů po srážce s vlakem, prosincový požár domu v Rohli nebo dubnový únik hydraulického oleje přes celé sídliště Na Příkopech – Nám. Kosmonautů. V letním období nás také zaměstnávala dodávka vody do obecního vodojemu na Zavadilce, kde došlo k vyschnutí vrtů, a také bylo průběžně prováděno kropení a úklid komunikací po rozsáhlých stavebních pracích ve městě a okolí.

Tak jako každý rok absolvovali někteří členové odborné kurzy k získání nebo prodloužení odborné způsobilosti ve Školícím a výcvikovém zařízení HZS v Brně a Frýdku-Místku, konkrétně v kurzech taktického řízení pro velitele a chemická a technická služba pro techniky. Jeden z našich členů také absolvoval kurz technika ochrany obyvatelstva. V rámci pravidelné odborné přípravy se konaly výcviky na vodě, zamrzlých vodách, ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel nebo neodkladné zdravotní pomoci. Vzhledem k rozšíření sítě EPS jsme absolvovali další exkurze do firem Hella a Montix.

Tak jako každoročně byly ve městě prováděny odchyty volně pobíhajících psů, asistence při svařování nebo účast na akcích pro veřejnost na Dětském dopravním hřišti, v Křemačově, Líšnici, Doubravici, Lukavici, Moravičanech, Zvoli, Pavlově aj. Také byly provedeny asistence jak na festivalu FingersUp!, tak na Mohelnickém dostavníku a na závěr roku byl uspořádán tradiční turnaj složek IZS v malé kopané. Poslední týden roku jsme se také účastnili soutěže Českého rozhlasu Dobráci roku 2015.

V oblasti chemické služby došlo k dokončení dílny chemiků, hlavně ke zprovoznění elektronicky řízeného multifiltru k vysokotlakému kompresoru a k zařazení nových masek UltraElite.

V oblasti technické služby došlo kromě pravidelných zkoušek a revizí prostředků k obměně zdravotnického materiálu a také jednoho reflexního oděvu Isotemp, zakoupen byl teleskopický žebřík do vozidla TA Nosan Patrol. U strojní služby se mimo pravidelných zkoušek a oprav podařilo přezutí obou cisteren na nové pneumatiky a začala příprava obměny, příp. modernizace výškové techniky.